Scratchtoernooi 2022-2023

Scratchtoernooi 2022-2023:

Op maandag 19 december begonnen we, onder het toeziend oog van onze geblesseerde voorzitter, en enkele supporters, met 19 deelnemers aan de voorronden van het scratchtoernooi. Daar ons bowlinghuis 10 banen telt konden we het in 2 series afwerken wat een stuk scheelde in de tijd. Hoe zijn deze voorronden deze keer verlopen?

De dames speelden deze keer verdeeld over beide series zodat we tot het eind van de avond moesten wachten op wie er door zouden gaan. Er wacht ons een spannende damesfinale met Theresa, Yvonne en Josephien, waarbij het verschil tussen de nummer 1 en 2 slechts 19 pins is. Helaas vielen Diana en Marja af voor de finale. De hoogste games bij de dames kwamen op naam van Yvonne 202, Josephien 197 en Theresa 177 terwijl Diana bleef steken op 167 en Marja op 162. De tussenstand staat op de toernooipagina. We kijken uit naar een spannende damesfinale.

Bij de heren kreeg de winnaar van de voorgaande edities (Herwin) behoorlijke concurrentie van zowel Willem, JanWietze, Arnoud en Hans en moet hij voorlopig genoegen nemen met een 2e plaats in het tussenklassement voorafgegaan door Willem met 7 pins meer en op de voet gevolgd door Arnoud (28 pins) en Hans (55 pins), er is dus nog ook bij de heren nog van alles mogelijk. Jan Wietze kan, wegens vakantie, helaas geen finale spelen waardoor er in ieder geval één geduchte concurrent minder in het spel is. De overige 8 deelnemende heren moesten genoegen nemen met een plaatsje in de middenmoot of in de achterhoede maar ook zij hadden onderling volop strijd voor de medailles in de diverse klassen.  De topgames kwamen deze keer op naam van Herwin 244 en 201, Arnoud 238 en 213, Jan 216, JanWietze 212, Willem 204 en 202 en Hans 200. Vermeldenswaardig zijn de 2 games van 197 van Peter die als debuterende D klasser hier prima mee scoorde, helaas niet genoeg voor een medaille in zijn klasse maar volgende keer op zeker beter. Ook bij de heren, waarvan de hoogste 6 naar de finale gaan, verwachten we nog het nodige vuurwerk tijdens de finale. Ook van onze heren staat de tussenstand op de toernooipagina alsook alle medaillewinnaars in de diverse klassen en natuurlijk op de foto in het fotoalbum.

Maandag 9 januari 2023 gingen we verder met het scratchtoernooi, om 8 uur starten we met de 9 finalisten (3 dames en 6 heren). Hieronder het verslag van deze finale.

Bij de dames bleek al vrij snel dat Theresa haar titel ging prolongeren, zij gooide een game van 169 tegen Yvonne 119 en Josephien 129. De spanning tussen de nummers 2 en 3 viel ook vrij snel weg daar beide dames vrijwel hetzelfde gooiden en daardoor het verschil niet kleiner werd. Uiteindelijk waren de verschillen na 6 games best behoorlijk groot. Theresa 1944, Yvonne 85 pins minder en daarachter Josephien met nog eens 75 pins minder. Bij de dames deze finale-avond geen 200 games en beduidend mindere scores dan tijdens de voorronde. De eindstand bij de dames werd:1e Theresa met 1944 over 12, 2e Yvonne met 1859 over 12 en 3e Josephien met 1784 over 12.

Bij de heren begon Willem met een voorsprong van 7 pins op nummer 2 Herwin aan de finale, dus dat kon wel eens spannend worden. Maar na 3 games was deze spanning volledig weg daar Willem 201 en 237 gooide tegen Herwin 135 en 140. Daardoor werd het nog wel spannend om de 2e en 3e plaats daar Arnoud 193 en 179 noteerde en daarmee Herwin voorlopig voorbij ging. Herwin herpakte zich daarne wel met 170 en 180 maar dat bleek niet genoeg voor d 2e plaats die, met 40 pins verschil, naar Arnoud ging. Van de overige finalisten bleef Hans nog het dichtste bij maar kwam uiteindelijk 60 pins tekort om de top 3 te kunnen bedreigen. Jan en Bob bleven op gepaste afstand figureren en bleven daardoor 5e en 6e in het eindklassement. Opvallend was dat alle finalisten minder hoog gooiden dan in de voorronde, het scheelde in sommige gevallen wel meer dan 100 pins! De nummers 1, 2 en 3 bij de heren zijn: Willem met 2294 over 12, Arnoud met 2139 over 12 en Herwin met 2099 over 12.

De 200 games van deze finale: Willem 237 en 201. De hoogste game bij de dames was voor: Theresa met 180. De volledige uitslag van dit toernooi en van de diverse klassen staat op de toernooipagina en natuurlijk de foto’s in het fotoalbum. Alle winnaars, ook in de diverse klassen, van Harte Gefeliciteerd!!!

Gezien de geringe belangstelling van mogelijke toeschouwers voor dit evenement moeten we ons gaan beraden of dit format nog wel te handhaven is daar de eigenaar voor 9 deelnemers alle voorzieningen moet treffen wat in deze dure tijd eigenlijk niet rendabel is. Wordt vervolgd.

Alle deelnemers bij deze bedankt voor jullie sportieve inzet en graag tot ziens bij het komende Handicaptoernooi wat straks in februari gespeeld gaat worden. Ook een woord van dank aan de eigenaren van BC Zaandam voor de goede zorg en gastvrijheid en voor het beschikbaar stellen van een presentje voor de winnaars, dit wordt zeer op prijs gesteld!