Scratchtoernooi 2020-2021

Scratchtoernooi 2020-2021:

Dit seizoen hebben we wederom het combitoernooi weer opgesplitst in een scratch en een handicaptoernooi. Het scratchtoernooi wordt gespeeld op maandag 2 november 2020 (voorronden) en maandag 9 november 2020 (finales). Het handicaptoernooi zit (waarschijnlijk) wat verder in het seizoen en wordt, afhankelijk van de corona ontwikkelingen, gespeeld op maandag 15 februari 2021 (voorronden) en maandag 1 maart 2021 (finales). Tijdens het scratchtoernooi wordt er gelijk bepaald wie de  verenigingskampioenen worden van dit seizoen.

Op maandag 2 november begonnen we met 20 deelnemers aan de voorronden van het scratchtoernooi wat we normaal gesproken in december spelen. Daar ons bowlinghuis 10 banen telt konden we het in 2 series afwerken wat een stuk scheelde in de tijd. Dat de ambiance niet was wat we gewend zijn namen we maar op de koop toe, we konden in ieder geval spelen! Wie gaan er in dit rare seizoen met de hoofdprijs vandoor?

De dames gingen in de 1e serie goed van start en zal het straks in de finale nog spannend worden wie de nieuwe kampioen wordt. De nummers 1 en 2, Theresa en Diana schelen 13 pins en daarachter op de 3e plek Yvonne ook  op 13 pins. Elly en Josephien bleven iets achter maar zijn absoluut niet kansloos voor een plek in de top 3. De hoogste games bij de dames kwamen op naam van Diana 199, Elly 184  en Yvonne 178. De laagste game was deze keer voor Josephien met 106. De tussenstand staat op de toernooipagina. We kijken uit naar een spannende damesfinale.

Bij de heren ging de winnaar van de voorgaande 2 edities (Herwin) prima van start met games van 220, 205 en 2 keer 189 en heeft een voorsprong op de nummer 2 (Nico) van 72 pins. Op plek 3 staat Bob met een achterstand van 29 pins op Nico en kort daarop gevolgd door Hans die 15 pins achterstaat op plek 3. Ik voorspel dat de eerste plaats uit het zicht is maar voor de overige podiumplaatsen is er voor de alle overige 8 finalisten nog niets beslist. Mocht het in de finale toch tegenzitten dan is er altijd nog de kans op een medaille in de diverse klassen., dus voor alle finalisten is het devies: ga ervoor! De hoogste games van Herwin zijn al genoemd, de overige topgames kwamen op naam van Arnoud 209, Hans 2 x 194, Ed 192 en Nico 190 en 2x 189. Ook hier moeten we even de laagste game noemen, dit is namelijk een historisch dieptepunt in onze bowling geschiedenis: Thijs  49 en hier is niet een 1 aan de voorkant vergeten!!! Ook van onze heren deelnemers staat de tussenstand op de toernooipagina.

Maandag 9 november gingen we verder met het scratchtoernooi, om half 8 starten we met de damesfinale aangevuld met 2 heren uit de C klasse. Bij de dames stonden de nummers 1, 2 en 3 op 13 pins van elkaar en werd het ongemeen spannend. Theresa begon als nummer 1 en meervoudig kampioene Diana als nummer 2 maar na de eerste game stond ineens Yvonne virtueel op de 1e plaats. Gaande weg de finale-avond werd er steeds gewisseld van positie en na 5 games was het nog steeds niet duidelijk wie uiteindelijk zou winnen en bleef het tot de laatste game spannend. Nadat de stofwolken opgetrokken waren bleek Diana toch weer aan het langste eind te trekken en wist zij voor de tweede keer op rij en voor de 5e keer sinds 2015 de titel in de wacht te slepen (1892). Theresa werd 2e (1872) op de voet gevolgd door Yvonne (1868) die slechts 5 pins te kort kwam voor de tweede plek. In de achterhoede leverde Josephien een prima serie af (1745) en ging daarmee Elly toch nog ruim voorbij (1671).

Bij de heren begon drievoudig winnaar Herwin met een ruime voorsprong van 72 pins op nummer 2 Nico aan de finale maar je weet maar nooit. Herwin begon wel weer heel sterk met games van 213, 201, 196 en 202, maar eindigde met 136 toch nog ruim genoeg voor zijn 4e overwinning en de 3e op rij. Nico bleef steken op 151, 158 en 144 en zakte daardoor af naar (voorlopig) de 4e plek. Degenen die redelijk in het spoor wisten te blijven waren Bob ( 193, 207 en 181) en Hans (188 en 220) waarbij Hans ook nog eens afsloot met 219 en 223 en daarmee zowel Bob als Nico voorbij ging, waardoor Hans 2e werd gevolgd Bob als 3e en Nico genoegen moest nemen met de 4e plaats. Ook Leo begon na de eerste 2 games even ingegooid te hebben ineens te scoren 221, 190 en 194 doch helaas was dat niet genoeg om klassegenoot Patrick van het goud in de D klasse af te houden, uiteindelijk haalde Leo van de 95 pins achterstand er 86 af en bleef steken op 1979 totaal waar Patrick 1988 haalde. Arnoud gooide 30 pins meer dan in de voorronde en ging daarmee Ed voorbij in het klassement, wel was Ed de meeste constante speler van dit toernooi hij gooide zowel tijdens de voorronde als in de finale een serie van 992, best knap! In al dat geweld bleef Bo ietsje achter maar met een laatste game van van 177 kan hij toch met een goed gevoel terugkijken op dit toernooi.

De 200 games van deze finale: Hans 223, 220 en 219, Leo 221, Herwin 213, 202 en 201 en Bob 207. De hoogste games bij de dames waren voor: Yvonne 180 en 176, Diana 179 en 178 en Theresa 170. De minste game bij de dames was voor Elly met 118 en deze keer bij de heren gek genoeg voor Kampioen Herwin met 136. De volledige uitslag van dit toernooi en van de diverse klassen staat op de toernooipagina en natuurlijk de foto’s in het fotoalbum.

Alle deelnemers bij deze bedankt voor jullie sportieve inzet en graag tot ziens bij het komende Handicaptoernooi wat hopelijk eind februari/begin maart gespeeld gaat worden. Ook een woord van dank aan de eigenaren van BC Zaandam voor de goede zorg en gastvrijheid in deze bizarre tijd en voor het beschikbaar stellen van een presentje voor de winnaars, dit wordt zeer op prijs gesteld!